A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. feladata

egy európai színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer

fenntartása és szakszerű üzemeltetése a térségben

Környezeti nevelés

A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre. Civil szervezetekkel együttműködve rendszeresen népszerűsítjük a szelektív gyűjtést helyi rendezvényeken és iskolai előadásokon. Hazánkban az egyik legfontosabb célkitűzés a hulladékképződés megelőzése, a keletkező hulladék veszélyességének csökkentése, az újrahasználat és a hasznosítás növelése, majd pedig a biztonságos lerakás.

Nincs lehangolóbb látvány, mint családi kirándulások során belebotlani egy szemétkupacba. A smaragdzöld tavaszi tájban riasztó és idegen az oda nem illő kidobott tárgyak halmaza. Tartozunk magunknak annyival, hogy megpróbálunk egészséges, tiszta környezetben élni, ne borítson el bennünket a szemét, és ne pazaroljuk feleslegesen a szűkös természeti erőforrásokat. Az emberi tevékenység eredményeként az élet minden területén keletkeznek hulladékok, melyek főként a kereskedelemben megvásárolt termékkel kerülnek be a háztartásokba.

Hajdú-Bihar megyében az újonnan épült térségi hulladéklerakók új és korszerűbb hulladékgazdálkodási rendszer bevezetését vonták maguk után, ezeknek része a szelektív hulladékgyűjtés. Ám a mindennapi használatra rá kell vezetni az embereket. A korszerű pedagógiai programok fontos, kötelező eleme a környezeti nevelési program, melynek alapvető feladata a környezettudatos magatartásformák megmutatása, elsajátíttatása. A hétköznapi élet minden területén (vízellátás, világítás, fűtés, takarítás, hulladékkezelés, stb.) meg kell jelennie a környezettudatosságnak.

Az ÖKO-Pack Kht.-val és a Hajdúböszörményi Zöld Körrel együttműködve minden évben megrendezésre kerül a Környezetvédelmi Játszóház, ami a Hajdúhét alkalmával látogat el a városba.